• informatie
  • nieuws
  • eerste uitgave
  • reacties
  • bookstore
Winfried
Geschiedenis van een landgoed en zijn bewoners

Een boek met onthullingen.....

Het boek Winfried 'Winfried, de geschiedenis van een landgoed en zijn bewoners' handelt over een uniek landgoed in Wapenveld. Maar dat niet alleen. Het gaat ook over een periode die historisch interessant is. Het gaat over het bewaren van monumenten. Het boek onthult echte nieuwsfeiten over het oorlogsverleden van de bewoner eigenaar jhr. H. Sandberg, zie de pdf Inventarislijst. Het doet bovendien meer uit de doeken over de geheimzinnige mecenas van schrijver Multatuli, de heer dr. Jan Zürcher,  dan waar de grote biografie over deze Eduard Douwes Dekker op kan bogen. Het boek informeert dankzij de inbreng van drie jonge ingenieurs deskundig en wetenschappelijk over de verschillende gebouwen en over de architect van het landhuis, M. Meijerink. Het bevat tekeningen en documenten die verloren werden gewaand. In het boek staan verder unieke historische foto's en andere afbeeldingen.

Drie studenten van de TU Bouwkundige Geschiedenis in Delft zijn afgestudeerd op het onderzoek over de gebouwen op Winfried. Hank Onrust en dr. Susanne Piët hebben, mede geholpen door historisch materiaal dat vooral loskwam na een grote publicatie in de Zaterdag Bijlage (18.01.03) van de Zwolsche Courant (tegenwoordig Stentor), via oral history en bronnenonderzoek studie verricht naar de bewonersgeschiedenis van het landgoed. Die behelst verschillende interessante eigenaren. De eerste eigenaar was bijvoorbeeld niet alleen de naamgever van het landgoed, maar ook bevriend met Willem Kloos, Jacques Perk en Sarah Bernard. En met Eduard Douwes Dekker, aan wie hij zelfs een huis in Duitsland, Ingelsheim geschonken heeft...

Het landgoed bevindt zich op de provinciale weg van Hattem naar Heerde of omgekeerd, parallel aan de verdwenen spoorlijn en het Apeldoorns Kanaal. Van alle landgoederen is dit het enige, nog in oorspronkelijke staat verkerende en ongeschonden gebleven landgoed in privé-bezit aan deze weg, waar uiteraard projectontwikkeling, bebouwing, commercie, nieuwbouw en sloop oprukken.

Bestel het boek nu!