• informatie
  • nieuws
  • eerste uitgave
  • reacties
  • bookstore
Kostbaar
Wapenveld
”Cultureel erfgoed is kostbaar” verklaarde de commissaris van de Koningin in Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, op donderdag 24 mei, toen hij op landgoed “Winfried” aan de Groteweg in Wapenveld in aanwezigheid van burgemeester van Heerde dhr.W.Hoornstra en wethouder drs. J.Lieske, het eerste exemplaar van het boek “Winfried, geschiedenis van een landgoed en zijn bewoners” in ontvangst nam van schrijfster en landgoedeigenaresse mevrouw dr.Susanne Piët.

Ook waren present de hoogleraren prof. Erik Zürcher en prof. Erik Jan Zürcher, (respectievelijk leerstoelen in Chinakunde, sinologie en Turkse Talen en Culturen in Leiden) en kleinzoon en achterkleinzoon van de stichter en naamgever van het landgoed: "Winfried")

De commissaris, een verklaard liefhebber van cultuur, bleek het landgoed te kennen, omdat hij in Wapenveld wel eens fietste en wandelde. De landgoederen op de Groteweg deden hem toen, nog als kamerlid met beperkt inkomen, dromen ooit ook zo’n mooi landhuis te kunnen bezitten. Hij koesterde op die wandelingen rond het Zwolsche Bos de wens ook de achterkant van Huize Winfried eens te kunnen zien, welke wens is ingelost.

De professoren Zürcher waren erg benieuwd waar het huis Oud Winfried zich nu precies had bevonden, waar hun grootouders en vader immers hadden gewoond. Van dat landhuis, dat de volgende eigenaar Vorstius heeft laten slopen na de bouw van Huize Winfried, zijn nog afbeeldingen bewaard gebleven, alsmede de tuin rondom. Mevrouw Piët onthulde dat zij en haar man het visioen koesteren dat huis weer te mogen herbouwen...

Jord den Hollander, bestuurslid Fonds voor Architectuur en directeur van het Architectuur film Festival, architect en publicist, ondermeer schrijver van het boek “Ooit gesloopt”, hield een bevlogen lezing over het bewaren van erfgoed. Hij citeerde ondermeer Lucebert: “Alles van waarde is weerloos”.
28-05-2007